Vizualizare lucrări Evaluare Națională 2025
Procedura privind vizualizarea de către candidați a lucrărilor din cadrul examenului de Evaluare Națională 2025, pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2024-2025
Înregistrarea solicitărilor privind vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională 2025
„La avizierul unității de învățământ – centru de examen se afișează, conform calendarului examenului de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, perioada, programul și adresa de e-mail în/la care se pot depune/transmite prin mijloace electronice cereri pentru vizualizarea lucrărilor, înaintea depunerii contestațiilor, respectiv programul în care se pot vizualiza lucrările scrise.
Cererile de vizualizare se depun în data de 3 iulie 2025, între orele 14.00 – 17.00.
Candidații/părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori, conform programului afișat, pot depune/transmite prin mijloace electronice la sediul unității de învățământ care a funcționat ca centru de examen/ pe adresa de e-mail afișată, o cerere prin care solicită vizualizarea lucrărilor, înaintea depunerii contestațiilor, conform modelului din anexă.
Comisia județeană de organizare a evaluării naționale din județul de origine afișează, la avizierul, respectiv pe site-ul inspectoratului școlar și pe site-ul unităților de învățământ care au fost desemnate centre de examen, perioada, intervalul orar zilnic, locația în care se vizualizează lucrările scrise, respectiv în care se depun contestații.
Vizualizarea lucrării scrise/lucrărilor scrise de la Evaluarea Națională 2025
Candidații vizualizează individual lucrarea/lucrările, în prezența unei persoane nominalizate de președintele comisiei din centrul de examen.
Candidatul minor trebuie să fie însoțit de un părinte/reprezentant legal.
Pentru a facilita vizualizarea lucrărilor, comisia din centrul de examen va pune la dispoziție echipamente precum videoproiectoare/table SMART sau alte dispozitive echivalente, în vederea proiectării lucrărilor solicitate. Se va asigura și garanta confidențialitatea procesului de vizualizare a lucrărilor.
Candidaților le este interzisă introducerea în sala de vizualizare a lucrărilor a oricărui mijloc de înregistrare audio/video.
Persoanelor nominalizate de către președintele comisiei din centrul de examen în prezența cărora se vizualizează lucrările, înaintea depunerii contestațiilor, li se interzice să facă aprecieri privind conținutul și evaluarea lucrărilor.
După vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidații și părinții/reprezentanții legali pentru candidații minori vor semna o declarație prin care confirmă că au vizualizat lucrarea solicitată/lucrările solicitate, conform modelului din anexă.
Vizualizarea lucrărilor are un caracter strict informativ și nu echivalează cu recorectarea acestora sau cu exprimarea unor aprecieri calitative ori cantitative din partea persoanelor implicate în procesul de vizualizare.
În situația în care elevul constată, la momentul vizualizării lucrării, că aceasta nu îi aparține, se procedează după cum urmează:
Verificarea erorii de inversare a lucrărilor:
Comisia din unitatea de învățământ – centrul de examen verifică dacă lucrarea candidatului a fost încărcată eronat, prin inversarea lucrării sale cu lucrarea altui candidat.
În cazul confirmării acestei situații, comisia din unitatea de învățământ – centrul de examen informează comisia județeană de organizare a evaluării naționale, care va solicita Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale deblocarea aplicației EVNAT-2025, în vederea înregistrării corecte a rezultatelor inițiale pentru fiecare candidat.
Comisia din centrul de examen are obligația de a informa, în regim de urgență, ambii candidați implicați (precum și părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cazul candidaților minori) cu privire la rezultatul corect, precum și la dreptul acestora de a vizualiza lucrarea și de a depune contestație, dacă se consideră necesar.
Verificarea cazului de lipsă a lucrării reale:
În cazul în care se constată că lucrarea reală a candidatului nu a fost scanată și încărcată în platforma dedicată evaluării digitalizate (fiind încărcată, în schimb, lucrarea altui candidat de două ori), se informează comisia județeană de organizare a evaluării naționale care va scana lucrarea și o va încărca în platforma destinată evaluării digitalizate. Comisia județeană de organizare a evaluării naționale informează Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale, în vederea evaluării acesteia, conform prevederilor stabilite.
Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale distribuie spre evaluare lucrarea, utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate și dispune deblocarea aplicației EVNAT-2025 și încărcarea rezultatelor evaluării, în vederea comunicării acestora.
În urma comunicării evaluării lucrării reîncărcate în platforma dedicată evaluării digitalizate, candidatul poate solicita vizualizarea lucrării și/sau poate depune contestație.
Depunerea contestațiilor – Evaluare Națională 2025
După vizualizarea lucrării/ lucrărilor scrise de către candidat, acesta poate depune contestație.
Contestația depusă/transmisă de către candidat se înregistrează la centrul de examen, conform prevederilor metodologice, în intervalul orar de depunere a contestațiilor prevăzut în calendarul examenului de evaluare națională.
Candidații care depun/transmit contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere (conform prevederilor art. 11 alin. (4) din O.M.E. nr. 6479/2024 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2024-2025).
Contestațiile transmise electronic nu vor fi luate în considerare în următoarele situații: în absența declarației prevăzute anterior, în lipsa copiei actului de identitate al candidatului și în cazul în care nu sunt transmise pe adresa de e-mail dedicată depunerii contestațiilor: contestatii.en2025@ltpmbt.ro
Vizualizarea lucrării/ lucrărilor nu obligă candidatul și la depunerea unei cereri de contestație a lucrării/ lucrărilor.
Depunerea unei cereri de contestație a lucrării/lucărilor nu este condiționată de vizualizarea lucrării/lucărilor.”
Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.
Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă.
Metodologia de organizare și desfășurare a examenului în anul școlar 2024 - 2025 și calendarul acestuia au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 6.479/30.08.2024.
CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2024
10 - 13 iunie 2025 Înscrierea la evaluarea națională
13 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
23 iunie 2025 Limba și literatura română – probă scrisă
25 iunie 2025 Matematica – probă scrisă
27 iunie 2025 Limba și literatura maternă – probă scrisă
3 iulie 2025 Afișarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 - 18.00)
4 - 5 iulie 2025 Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor
6 - 9 iulie 2025 Soluționarea contestațiilor
10 iulie 2025 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Programele de examen pentru disciplinele limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura maghiară maternă, limba şi literatura germană maternă, limba şi literatura sârbă maternă, limba şi literatura slovacă maternă, limba şi literatura croată maternă, limba şi literatura italiană maternă, limba şi literatura rromani maternă, limba şi literatura ucraineană maternă, valabile pentru evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2023 - 2024, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.237/2021 - disponibile ► aici.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării https://www.edu.ro/evaluare_nationala_ENVIII
Simulare Evaluare Naţională 2025 pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII)
17 martie 2025: Limba şi literatura română (probă scrisă)
18 martie 2025: Matematică (probă scrisă)
19 martie 2025: Limba şi literatura maternă (probă scrisă)
6 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor